Gebruikers kunnen Google's DNS oplossing zelf instellen, wat betekent dat het opvragen van een website voortaan via de servers van Google loopt. Hoewel de code niet opensource is, zegt de zoekgigant dat het van plan is om alles wat het met dit project leert, met de "bredere web gemeenschap" en andere DNS providers te delen, om zo het internetten voor alle internetgebruikers wereldwijd te verbeteren, gaat Ramaswami verder.
Veiligheid
Naast snelheid zegt Google dat ook beveiliging een belangrijke reden is om op Google Public DNS over te stappen. DNS is namelijk voor allerlei spoofing aanvallen kwetsbaar die de cache van de namenserver kunnen "vergiftigen", waardoor gebruikers naar kwaadaardige websites worden doorgestuurd. Verder worden DNS resolvers vaak ingezet voor het uitvoeren van DoS-aanvallen op andere systemen.
Om dat te voorkomen heeft Google verschillende oplossingen aan de eigen DNS software toegevoegd, die de authenticiteit van de antwoorden van andere nameservers garanderen en ervoor zorgen dat de servers niet voor DoS-aanvallen worden gebruikt. De beveiligingsmaatregelen die Google neemt legt het op deze pagina verder uit.
OpenDNS
Een bekende aanbieder van DNS is OpenDNS, en daar zijn ze niet verrast door de actie van Google. "Het was slechts een kwestie van tijd voordat één van de internetgiganten het strategisch belang van DNS besefte", zegt oprichter David Ulevitch. Het is bijna vier jaar geleden dat OpenDNS het licht zag. Volgens hem is Google Public DNS niet hetzelfde als OpenDNS. "Als je Google DNS gebruikt, dan krijg je de ervaring die zij voorschrijven. Als je OpenDNS gebruikt, krijg je de Dashboard controls om jouw ervaring te beheren op die manier die jij wilt, voor jezelf, gezin of organisatie."
Ulevitch waarschuwt mensen en bedrijven die mogelijk op Google Public DNS willen overstappen. "Google beweert dat deze dienst beter is omdat het geen reclames of redirects heeft. Maar je moet niet vergeten dat ze ook de grootste adverteerder en doorverwijzer op het internet zijn. Om te denken dat Google's DNS dienst alleen positief voor het internet is, zou erg naïef zijn."
Controle
Daarnaast is het de vraag of internetgebruikers echt willen dat Google zoveel meer van hun internetervaring controleert dan dat het al doet, gaat Ulevitch verder. "Van Chrome OS onderaan de stack tot Google Search helemaal bovenaan, het wordt een end-to-end infrastructuur die volledig in handen van Google is, het grootste advertentiebedrijf ter wereld. Ik geef de voorkeur aan een heterogeen internet waar veel partijen aan bijdragen om dit ding te laten werken in plaats van een internet dat door één groot bedrijf wordt gerund."
Bron: Security.NL