Recent Posts

31 oktober 2010

Nooit meer lampjes vervangen... Yes!

Voor wie een hekel heeft aan het vervangen van kapotte lampjes: deze bezigheid gaat uiteindelijk tot het verleden behoren. Als het aan Philips ligt tenminste.
Lichtbron
"Uiteindelijk zal de lichtbron uit de winkel verdwijnen en verkopen we alleen nog maar armaturen met een geïntegreerde lamp.'' Dat meldt Frank van der Vloed, topman van Philips Lighting in de Benelux, aan het ANP.

Gaan langer mee
Op dit moment gaan de armaturen van lampen nog veel langer mee dan de lampjes die erin zitten. Maar alle verlichting wordt uiteindelijk ledverlichting, verwacht Philips. Een led is een chip die licht geeft als er een elektrische stroom door gaat. De leds gaan veel langer mee dan een gewone gloeilamp of de spaarlamp. "Ledlampen gaan tot 25 jaar mee'', zegt Van der Vloed. "Ter vergelijking: een gemiddelde spaarlamp gaat acht jaar mee.''

Designmogelijkheden
Het feit dat lampjes uiteindelijk niet meer vervangen hoeven te worden, biedt veel mogelijkheden op het gebied van design. "Je hoeft de lamp niet meer open te schroeven om de lamp te vervangen. Je kan daarom de lichtbron mooier in de armaturen verwerken.''

10% is led
Het duurt nog wel een hele tijd tot de lichtbron echt uit de winkel verdwijnt, denkt Van der Vloed. Philips brengt dan ook binnenkort een nieuwe serie losse ledlampjes op de markt. Momenteel is van alle verlichting die ter wereld verkocht wordt, 10 procent ledverlichting. In 2015 is dit 50 procent, zo verwacht Philips.

Overgenomen
Maar Philips speelt wel vast op dit proces in. "We hebben om deze reden de laatste jaren diverse makers van armaturen overgenomen.'' Door in de markt van designlampen te stappen, kan Philips bovendien zijn toekomstige inkomsten veiligstellen. Doordat ledlampen zo lang meegaan is er namelijk ook geen grote vervangingsmarkt.

Misverstanden
Er bestaan veel misverstanden over led, denkt Van der Vloed. "Veel mensen denken dat het niet dezelfde sfeer geeft als een gloeilamp, omdat ze één keer een verkeerde ledlamp hebben gezien.'' De kwaliteit van ledlampen varieert sterk. Eerder bleek uit onderzoek van het onafhankelijke meetinstituut VSL dat de informatie over bijvoorbeeld de levensduur of het wattage van de lamp op verpakkingen lang niet altijd klopt.

Informatie uitgebreid
Voor de consument is het daarom lastig te bepalen welke goed is en welke niet. "De Europese standaarden komen er aan, hier zijn wij ook intensief mee bezig.'' Philips heeft op de verpakking van de ledlampen de hoeveelheid informatie uitgebreid. "De hoeveelheid watt zegt alleen iets over het energieverbruik. We zetten daarom ook de hoeveelheid lumen, oftewel de lichtsterkte, erop.'' Ook de lichtkleur wordt nu op de verpakkingen getoond. "Dit is steeds beter te sturen met de ledtechnologie'', vertelt Van der Vloed.

Geen goeie vervanger
De ontwikkeling van de ledlamp is nog lang niet ten einde, vertelt Van der Vloed. "Hij is 80 procent energiezuiniger dan de gloeilamp, maar hij is nog niet zuiniger dan de gemiddelde spaarlamp.'' Ook voor tl is led nog geen goede vervanger, omdat het nog duurder is en even energiezuinig. ,,Dit gaat in de toekomst veranderen.''

Bron: RTL Z

0 reactie(s):